A Kenyér Világnapján

2017. október 16-án, a Garay téren, ötödik alkalommal ünnepelte iskolánk a Kenyér és Élelmezési Világnapot.
9.30-kor intézményünk főigazgatója, Simonné Szerdai Zsuzsanna köszöntötte Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott urat, Csillagné Szánthó Polixénát, Szekszárd megyei jogú város humán bizottságának elnökét, Vendégh Editet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatóját, Kászpári Károlyt a Magyar Pékszövetség elnökségi tagját, a vendégeket, valamint a szép számmal megjelent szekszárdi általános iskolás diákokat és az óvodás gyermekeket.
Szakgimnáziumi és pék szakközépiskolai tanulóink irodalmi összeállításban elevenítették fel a molnár, a pék munkáját, a gabona, a liszt és a kenyér, mint élelmiszer fontosságát.
A Magyarok Kenyere program keretében összegyűlt gabonából őrölt lisztből pék diákjaink kenyeret sütöttek, melyet az ünnepélyes műsor után Fekete Zoltán diakónus szentelt meg. A megáldott kenyeret ezután mindenki megkóstolhatta.
Programunkon a vendégek megtekinthették és megízlelhették a Csallóközi krumplis kenyeret, az Ukrán rozskenyeret, az Erdélyi pityókás kenyeret, a Pogachitse-szerb kenyeret, a Foccacia – horvát kenyeret, és a Szlovén – Házi parasztkenyeret, melyet a csapósok Palánkon készítettek Tolnainé Szabó Beáta mesterpedagógus irányításával.
Az ünnepélyes műsor alatt pék tanulóink bedagasztották a kenyérlángos (langalló) tésztáját, amit kelesztés után az iskolás és az óvodás gyerekek segítségével, tejföllel megkentek, szalonnával, lila hagymával megszórtak, majd megsütöttek. A frissen elkészült langallóból jó ízűen lakmároztak a Garay térre látogatók.
Nagy sikert aratott a búzaőrlés. Az érdeklődő gyerekek a köves kézi malom használatát is kipróbálhatták.
Interaktív módon ismerkedhettek meg az iskolánk kertészetében termesztett szárított és friss gyógy- és fűszernövényekkel, többek között a kakukkfű, a bazsalikom, a zsálya, a lestyán, a petrezselyem, a zeller, az oregánó, az édeskömény, az izsó, a csalán, a tyúkhúr, a gyermekláncfű, a rozmaring, a koriander, a diólevél, a százszorszép, és a hársfavirág jótékony hatásaival. Bemutattuk a tartósítási módok közül az olíva olajba tárolt petrezselyemlevelet, fokhagymát, a fűszerpaprikát.

Skip to content