Ismét Bisel verseny

A tavalyi tanévben iskolánk 4 tanulója országos negyedik helyezést ért el a vízminőséggel foglalkozó Bisel versenyen. A tavalyi sikereken felbuzdulva idén újra belevágtak. Ezúttal a kakasdi Rák Patak vízminőségét kutatták.

Ehhez kapcsolódóan vízmintákban vizsgálták a benne élő apró élőlények (makrogerinctelenek) sokszínűségét és egyedszámát. Ezenkívül terepbejárást végeztek és megismerkedtek a patakmenti élőhelyek növény és állatvilágával. Megnyertek maguknak egy denevérész szakembert, a Duna Dráva Nemzeti Park munkatársát, Dombi Imrét, akivel egy érdekes detektoros „denevérvadászatos” estét tölthettek Kakason. Laboratóriumi vizsgálatokat is végeztek, a patak talajának nitrát és foszfát tartalmát vizsgálták, vagyis azt, hogy az emberi tevékenységek hatása mennyire érinti a patak minőségét és azon keresztül az élővilágát.

 Tapasztalataikról Patak Nap keretében az egyik csapattag, Sebestyén Krisztina tartott előadást a Kakasdi Általános Iskola 7. osztályosainak. Ezt követően a hetedikesek vetélkedő keretében bizonyíthatták mennyire figyeltek az előadás alatt, mennyire ismerték meg falujuk patakjának élővilágát. A vetélkedő lebonyolításában Krisztinának csapattársa Kiss Zsófia segédkezett.

A vetélkedőhöz egy korábban meghirdetett rajzverseny is kapcsolódott, amelyben a patak öröm-bánat térképét kellett elkészíteni. A lelkes hetedikesek a rajzpályázaton és a vetélkedőn is kiváló teljesítményt nyújtottak és a 3 tagú zsűrinek ( zsűri tagok: a két Csapós tanuló kiegészülve felkészítő tanárukkal Lengyel-Bányai Renátával) nagyon nehéz dolga volt, hogy a rangsort eldönthesse. Végül sok oklevél került kiosztásra és senkinek sem kellett üres kézzel hazamennie. A Patak Nap nagyon jó hangulatban telt a közép – és általános iskolások is jól érezték magukat. Ezúttal is köszönet illeti az együttműködésért a Kakasdi Általános Iskola igazgatónőjét és az hetedikesek osztályfőnökét.

A versenyző diákokra még sok feladat vár ebben a versenyben, hiszen ez még csak az első forduló volt. Drukkolunk nekik, hogy ismét a döntőbe juthassanak és ezúttal egy dobogós helyet hozzanak el.

Skip to content