A 10. A osztály a Decsoki kézműves manufaktúránál kirándult

A 10. A osztály kiránduláson vett részt a Decsoki kézműves csokoládé manufaktúránál. Unyi Mária a kis üzem tulajdonosa nagy szeretettel fogadta a csoportot. Elmesélte rövid életrajzi történetét, az utat, ami a csokoládébonbonok készítésig vezette.

A régi parasztházból kialakított kisüzemen végigvezette a diákokat, majd a csokoládé készítés helyszínén elmondta a csokoládé történetét, Európába kerülését és a mai feldolgozási módokat. A tanulók 12 féle csokoládé lencsét kóstolhattak meg, melyek az alapját képezik a bonbonok készítésének. A 90%-os kakaó tartalmútól a 70%-os afrikai csokoládén át, a karamellel édesített fehércsokin keresztül a bio csokoládékig, minden féle elképzelhető verzióval ismerkedhettek meg a részt vevők. Legjobban a karamellel édesített fehér csoki ízlett az osztálynak.

Ezután kezdődött a „munka”. Mária két csoportra osztotta az osztályt, és elmondta a lépéseket, amik a bonbon, a táblás csoki és a mintás csoki-nyalókák gyártását képezik. Ezután a segédje az 1-es csoportnak Assenbrenner Edit tanárnő lett, Mária pedig a 2-es csoportnak mutatta be a folyamatot egy adag csokoládé termék elkészítésével. Mindenki kapott egy tálcányi formát minden termékhez, és saját maga készíthette el tetszése szerint a csokiját.

Fehér, 90%-os ét és 70%-os tejcsoki szolgált alapanyagként. A töltelékeket Marcsi bodzás és whiskys ízesítéssel készítette el.

A tábla csokik díszítésére szolgáltak különféle drazsék, cukorkák, aszalt és liofilizált gyümölcsök. Még a termékek csomagolását is a diákok végezhették el.

A csoport tagjai kora délutánig dolgozhattak a csokoládékkal. Ez mindenkit felpörgetett, kihozta a a részt vevők kreatív énjét, és teljesen elmámorította az isteni finom illatokkal, és a valódi tiszta csokoládé ízével.

A kirándulás a Csapó Dániel Alapítvány jóvoltából, az általa elnyert EFOP-1.8.5-17-2017-00180. számú Menő Menza kialakítása a Csapó Dániel Középiskolában című pályázat támogatásából valósult meg.

 

 

Skip to content