Diákjaink egészséges ételeket készítettek

Iskolánk tanulói a Menő menza kialakítása a Csapó Dániel Középiskolában pályázat keretein belül főzőiskolai foglalkozásokon vettek részt. A főzőiskola helyszíne a tolnai Hámori étterem volt.

Az étteremben tett látogatások legfőbb célja az volt, hogy a pályázat által biztosított, megelőző foglalkozásokon elméletben megszerzett tudásukat a tanulók gyakorlatban is alkalmazhassák, és ténylegesen készíthessenek egészséges alapanyagokból ételeket éttermi körülmények között.

Diákjaink minden alkalommal külön busszal érkeztek az étterembe, ahol már várták őket az intézmény dolgozói. A vezető főszakács a gyerekeknek szóló előzetes ismertetőjében kihangsúlyozta, hogy nem a diétás, hanem inkább a korszerű táplálkozást szeretné bemutatni, és ennek megfelelően állította össze az elkészítendő ételsorokat. A tanulók feltehették az ezzel kapcsolatos kérdéseiket, amelyekre a főszakács készségesen válaszolt.

A munkafolyamatok végzése minden alkalommal hasonlóan zajlottak. A gyerekek két csoportra oszlottak annak megfelelően, hogy mely étel elkészítésében szerettek volna részt venni. A munka megkezdése előtt a diákok figyelmét felhívták a konyhai veszélyforrásokra.

A menüsoron szerepelt kukoricapehelybe és kukoricalisztbe mártott csirkemell, vegyes zöldsaláta, aszalt gyümölcsökből és mogyoróból készített desszertgolyó, melyeket kókuszreszelékbe és cukrozatlan kakaóporba hempergettek, vaníliafagylaltos tejszínes eperkrém leves mentával, tejszínes-brokkolis csirkemell ragu, kukoricalisztből készített fusili. A gyerekek minden munkafolyamatból kivehették a részüket, a konyha eszközeit is önállóan használhatták, természetesen a felnőttek irányítása mellett.

Az ételek elkészítése után az elkészült fogásokból egy svédasztalt állítottak össze, majd a csoport tanulói szívesen elfogyasztották az általuk elkészített ételeket. Az étterem dolgozói az ételek tálalásakor nagyon igényesen alakították ki a környezetet, ezzel is hozzájárulva az ételek jóízű elfogyasztásához. Így is próbálták szemléltetni, hogy a táplálkozásnak fontos része az ételek látványa és felszolgálása is.

Gesztusértékű volt, hogy a látogatás végén a megmaradt ételeket becsomagolták számunkra, s azokat a gyerekek a kollégiumba visszatérve még elfogyaszthatták.

A látogatások is igazolták a gyerekek számára, hogy könnyen és gyorsan is elkészíthetők egészséges ételek. Remélhetőleg ez az élmény is hozzásegítette őket ahhoz, hogy majdan saját háztartásukban is törekedjenek a korszerű táplálkozásra és az egészséges alapanyagok felhasználására.

 

 

       

 

Skip to content