Határtalanul – HAT-18-02-0234

https://www.facebook.com/groups/510770799451518/

A “Biogazdálkodás és egészséges táplálkozás Székelyföldön és Magyarországon” elnevezésű csoport intézményünk, valamint a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskola együttműködésének élményanyagát mutatja be.A partnerség a “HATÁRTALANUL!” pályázati programnak köszönhetően jöhetett létre.

A 2018/2019-es tanévben a „Határtalanul!” Pályázati Programnak köszönhetően intézményünk sikeres együttműködésben vehetett részt a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskolával.

A külhoni csoportot márciusban fogadhattuk Szekszárd-Palánkon. Az erdélyi diákok és kísérőik élményekkel teli öt napot tölthettek borvidékünkön, ellátogattak a Balatonhoz, továbbá betekintést nyertek mindennapjainkba is. Részt vettek Diáknapunkon, amely esemény keretet adhatott a közös projekt megvalósításának: tankonyhánkon az érintett diákok és pedagógusok közreműködésével kenyérlángos és kulcsoskalács készítésére került sor.

Iskolánk tanulói az utolsó tanítási héten indultak Erdélybe. Déva és Vajdahunyad várainak érintésével a szekszárdi csoport Székelyudvarhelyre érkezett.  Az örömteli viszontlátásnak partnerintézményünk adott otthont, ahol diákjaink újra találkozhattak, közös foglakozásokon, kürtöskalács sütésen vehettek részt. A „Biogazdálkodás és egészséges táplálkozás Székelyföldön és Magyarországon” elnevezésű projektünknek megfelelően elsősorban mezőgazdasági vonatkozású programokat valósítottunk meg.  Tanulóink Kénosra látogattak egy félnomád bivalytartással foglalkozó gazdálkodóhoz, aki házi készítésű biotermékeivel vendégül látta a csoportot. Diákjaink Gyergyóditrón, a helyi pékségben végigkísérhették a hagyományos pityókás kenyér elkészítésének munkafolyamatait, majd egy juhtenyésztő gazdánál kivehették részüket a sajtkészítés hagyományaiból.  A szakmai programokon túl a gyönyörű táj felfedezésére szintén nyílt lehetőség: felkeresték Székelyföld legmagasabb hegycsúcsát, a Madarasi-Hargitát, valamint a Gyilkos-tavat és Békás-szorost is.

A pályázati programnak köszönhetően létrejött tanulmányi kirándulás alkalmával a 80 résztvevő diák 10 felejthetetlen napot tölthetett együtt, mindannyian meghatározó szakmai és kulturális ismeretekkel, személyes élményekkel térhettek haza.

Skip to content