Tangazdaság

A tanüzem 82 hektáron termeszt őszi búzát, őszi árpát, kukoricát, silókukoricát, napraforgót és lucernát. A megtermelt termények a saját állatállomány takarmányozását szolgálják, a felesleg értékesítésre kerül.

A tanüzem kertészetében iskolánk tanulói megismerkedhetnek a fontosabb gyümölcsfák gondozásával, valamint a dísznövények és a fűszernövények ápolásával. Ezen kívül rendelkezésünkre áll egy 106,39 négyzetméteres üvegház, mely a palántanevelési gyakorlatok színtere. A 350 négyzetméteres fóliában paprikát és paradicsomot, valamint ősszel salátát nevelünk, az iskola konyhájának, valamint a piac igényeinek kielégítésére.

Állattartó telepünk az iskola területén a főépület és a kollégium közvetlen közelében található. A telepen szarvasmarha, sertés, juh és ló tartása folyik.

  

A szarvasmarhatartás korszerűsítése 1999-ben kezdődött, majd 2000-ben egy 30 férőhelyes kötetlen tartású istálló épült. Ezt követően 2002-ben helyeztük üzembe a szénatárolót, majd 2003-ban a biztonságos takarmányozáshoz szükséges falközi silót, trágya tárolót talajfigyelő kúttal, szociális épületet és egy gyakorlati tantermet. 2004-ben készült el az Európai Uniós normáknak megfelelő négy férőhelyes halszálkás fejőház, amely számítógéppel vezérelt fejési és takarmányozási technológiával rendelkezik.

 

A sertéshizlalda 2007. évben lett felújítva, ahol a berendezések szintén az Európai Uniós előírásoknak tesznek eleget, automata takarmánykiosztó, elkülönített hizlalda és fiaztató állásokkal.

2016-ban újabb tangazdasági fejlesztések és gépbeszerzések valósultak meg, melyek keretében iskolánk gépjármű parkja bővült, szántóföldi nehézkultivátorral, önjáró rakodógéppel, szervestrágyaszóróval, pótkocsival, magágykészítő kombinátorral, függesztett műtrágyaszóróval, szemenkénti vetőgéppel, és egy GPS alapú területmérő készülékkel. Ezenfelül elkészült egy 120 m2 alapterületű géptároló, valamint felújításra került az iskola Magtár-lóistállójának tetőszerkezete.

2016 őszére elkészült egy 145 m2 alapterületű kisüzemi vágóhíd, mely sertés és juh vágására alkalmas. Reményeink szerint nem csak a Húsipari termékgyártó képzésünk gyakorlati bázisa lesz, hanem egy a piaci igényeket is kielégítő paci alapon működő kisüzem.

 

Iskolánk mindig is fontos feladatának tekintette, hogy tanulóink, szakmai gyakorlataikon megismerjék a legkorszerűbb technikai eszközöket, gépeket, hogy valós körülmények között sajátíthassák el a megfelelő szakmai tudást.

Skip to content