Tanulni soha sem késő…

Új szakképzési intézményrendszer várja a szakmát tanulókat 2020. szeptember 1-jétől, amelyben az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a szakképzési törvény végrehajtási rendeletében megjelent Szakmajegyzék váltotta fel. A felnőttképzési tevékenység dinamikusabbá, rugalmasabbá válik a szakmai képzések tartalmát meghatározó programkövetelményeken alapuló képzések tekintetében.

De mit is jelent ez?

A legjelentősebb változás 2020. szeptember 1-jétől, hogy felnőttképzési tevékenység kizárólag bejelentés vagy engedély alapján végezhető. Engedély kell a részszakmára felkészítő szakmai oktatás, a tanfolyami keretek között zajló szakmai képzés, illetve a támogatott forrásból megvalósított képzések esetében. 

Az úgynevezett alapszakmák már kizárólag iskolai oktatás keretében sajátíthatók el, és csupán ezek részszakmái oktathatók továbbra is tanfolyami keretek között. Jó néhány népszerű szakma is kikerült a jegyzékből. 

Az alapszakmákat ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban egy–három év alatt lehet „kitanulni”. Az érettségire épülő szakmákat csak iskolai rendszerben lehet megszerezni. Az első és a második szakma, illetve egy szakképesítés megszerzése ingyenes, de csak abban az esetben, ha a felnőtt szakképző iskolában tanul. A diploma megszerzése után is lehetőség van akár két képzésen is állami támogatással tanulni.

Intézményünk hosszú múltra tekint vissza a felnőttképzés és felnőttoktatás terén, így sok tapasztalattal rendelkezik. Tudjuk, hogy a felnőttek számára a munkahely, a család és a gyermekek mellett a tanulásra fordítható idő a legkevesebb. Ugyanakkor felnőttként magasabb minőségű oktatást várnak el a jelentkezők az iskoláktól. 

A résztvevői igényekre reagálva a képzésre jelentkezők kérhetik előzetes tudásuk felmérését. Ennek keretében olyan hozott ismereteik elismerésére is sor kerülhet, amit a jelentkező bizonyítvánnyal ugyan igazolni nem tud, így több éves munka- és élettapasztalat, vagy a családból hozott tudás elismerésével a jelentkező felmentést kaphat egy-egy tananyagegység tanórái alól. Tovább rövidíthető a tanulmányi idő, ha a résztvevő korábbi, bizonyítvánnyal igazolt tanulmányainak beszámítását kéri. Az online órák beiktatása kényelmesebbé és egyben olcsóbbá teszi a képzést a hallgatók számára. Természetesen ez a lehetőség csak az elméleti tananyagoknál jöhet szóba, a gyakorlati képzés továbbra is kontaktórák keretében zajlik. A képzések kontaktórái általában péntek délutánonként és szombati napokon zajlanak, ezzel is igazodva a hallgatók és munkáltatóik igényeihez.

Azoknak a tanulni vágyóknak, akik már kimerítették az ingyenes képzési lehetőségeiket, a Vidékfejlesztési Program keretében van lehetőségük kedvezményesen újabb képzésen részt venni.

A középiskola, a tanulás tizenévesen sokak számára a „szükséges rossz”. Felnőttként – ha rövid időre is, de – visszaülni az iskolapadba egészen más érzés, mint tinédzserként. Tapasztalataink szerint a képzések során elsajátított szakmai ismeret csak egy a felnőttképzések hozadékaiból. A képzéseken résztvevők új embereket ismerhetnek meg, akik hasonló érdeklődésűek. Kizökkennek a hétköznapokból, aminek hatására az oktatóik szeme láttára fiatalodnak vissza. Ugyanolyan csínytevésekre lesznek képesek, mint fiatalabb korukban! Ez megalapozza a képzés jó hangulatát. Az együtt tanulás az oktatónak és a hallgatóknak közös élménnyé válik. Gyakori eset, hogy a résztvevők egymástól is tanulnak. Az együtt töltött idő alatt szakmai barátságok, munkakapcsolatok alakulnak ki a résztvevők között. Ezek a kapcsolatok a vizsgák után is fennmaradnak, és a végzettek segítik egymást a továbbiakban is.

Az érdeklődők az info@csaposuli.hu e-mail címre küldhetik kérdéseiket. A képzésekről rövid tájékoztatót küldünk a jelentkezési lappal együtt. 

Várjuk a tanulni vágyókat!

Skip to content