SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum

OM kód: 036410/034 | 7100 Szekszárd, Palánk 19., Pf.: 61.

Intézmény logo

Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokMoodleKRÉTA
Széchenyi 2020

Hentes és húskészítmény-készítő

Hentes és húskészítmény-készítő illusztráció

Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A hentes az egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező szakma. A hentes munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok, a baromfik konyhakészen, feldolgozva kerülhetnek az üzletek pultjaira. A hentes készíti a húskészítményeket, mint például: kolbászok, felvágottak, szalámik, virslik stb. A hentes és húskészítmény-készítő szaktudásával biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek jutnak el a fogyasztókhoz. A hentes nem csak feldolgozza a húsokat, de szakszerűen ki is szolgálja a vásárlóit.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű húskészítmények összeállítása, elkészítése, előállítása és szeret emberekkel foglalkozni.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Állóképesség, megbízhatóság, ízérzékelés, kézügyesség, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

 • átveszi a munkaterületet;
 • felméri, előkészíti a szükséges anyagokat, eszközöket;
 • elsődleges feldolgozást végez;
 • darabolást, csontozást végez;
 • másodlagos feldolgozást végez;
 • félkész- és késztermékeket készít;
 • hőkezelt húskészítményeket gyárt;
 • sózott, pácolt húskészítményeket gyárt;
 • befejező műveleteket végez;
 • gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet;
 • alapméréseket végez.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Tagozatkód: 1205

 

Tanulóink elsajátítják a vágóállatok vágásától a késztermék forgalmazásáig terjedő elméleti és gyakorlati húsipari ismereteket. Megtanulják a sertés és marha szakszerű bontását, darabolását, csontozását, valamint egyéb húskészítmények gyártását. A gyakorlatok az első évfolyamot követően külső gyakorlóhelyeken, termelési körülmények között zajlanak.

 

A szakképzettséggel rendelkező hentes és húskészítmény-készítő a fogyasztókhoz eljutó húsokat és húskészítményeket állítja elő a vágóállatok biztonságos feldolgozásával. Vágóüzemben csontoz, darabol, csomagol az elsődleges feldolgozás során. Az előkészített húsokból főtt-, főtt-füstölt, sózott-pácolt, érlelt termékeket, vörösárut, sonkát, kolbászt, szalámit készít a másodlagos feldolgozás során. A sertés-

, marha-, juh-, baromfi feldolgozása során kis-és nagyüzemi környezetben élőállat-, alapanyag minőségi- mennyiségi átvételét, annak feldolgozását végzi, melynek során aprít, összemér, kever, tölt, hőkezel és csomagol. Az élelmiszerüzletekben a vevőkkel kommunikál, kiszolgál, termékre vonatkozó kéréseket megvalósít.  Munkáját  a gazdaságossági  elvek,  minőségbiztosítási,  élelmiszerhigiéniai,  technológiai, tűz-

 

munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi. A technológiai gépeket, berendezéseket szakszerűen beállítja és működteti.

 

Az ágazati alapoktatás olyan általános és széleskörű tudás és képesség megszerzését biztosítja tanulóink számára, ami szükséges és hasznos minden élelmiszeripari ágazati szakmában betöltött munkakör esetén. Az alapoktatás végén a tanulók rálátnak az élelmiszeripari ágazat minden fontos részterületére, ezért megalapozott döntést hozhatnak a szakma kiválasztásánál. Irányítással élelmiszerfeldolgozási alapműveleteket végez: tárol, osztályoz, tisztít, aprít, kever,termikus műveletek végez (hűt, fagyaszt, főz, süt), csomagol. Felismeri és csoportosítja az élelmiszeripar nyersanyagait, azonosítja, hogy mely iparágak használják fel azokat. Rendelkezik az élelmiszer-előállításhoz szükséges műszaki alapismeretekkel: felismeri az élelmiszeriparban használatos szerkezeti anyagokat, 3D makett alapján vetületi ábrát készít geometriai alapelemekről, felismeri az alapvető gépelemeket. Laboratóriumi alapműveleteket végez. Ágazathoz kapcsolódó alapszámításokat végez. Ismeri és betartja a munkahelyi tűz-, munka-, és környezetvédelmi szabályokat. Ismeri és betartja a személyi-és az élelmiszer-előállítás higiéniai követelményeit.


Partnereink

SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum


Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

7100 Szekszárd, Palánk 19., Pf.: 61.

Telefon: +36 74 311-277

E-mail: info@csaposuli.hu

OM azonosító: 036410/034


2024Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium