Hentes és húskészítmény-készítő
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A hentes az egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező szakma. A hentes munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok, a baromfik konyhakészen, feldolgozva kerülhetnek az üzletek pultjaira. A hentes készíti a húskészítményeket, mint például: kolbászok, felvágottak, szalámik, virslik stb. A hentes és húskészítmény-készítő szaktudásával biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek jutnak el a fogyasztókhoz. A hentes nem csak feldolgozza a húsokat, de szakszerűen ki is szolgálja a vásárlóit.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű húskészítmények összeállítása, elkészítése, előállítása és szeret emberekkel foglalkozni.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Állóképesség, megbízhatóság, ízérzékelés, kézügyesség, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- átveszi a munkaterületet;
- felméri, előkészíti a szükséges anyagokat, eszközöket;
- elsődleges feldolgozást végez;
- darabolást, csontozást végez;
- másodlagos feldolgozást végez;
- félkész- és késztermékeket készít;
- hőkezelt húskészítményeket gyárt;
- sózott, pácolt húskészítményeket gyárt;
- befejező műveleteket végez;
- gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet;
- alapméréseket végez.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Tagozatkód: 1205
Tanulóink elsajátítják a vágóállatok vágásától a késztermék forgalmazásáig terjedő elméleti és gyakorlati húsipari ismereteket. Megtanulják a sertés és marha szakszerű bontását, darabolását, csontozását, valamint egyéb húskészítmények gyártását. A gyakorlatok az első évfolyamot követően külső gyakorlóhelyeken, termelési körülmények között zajlanak.
A szakképzettséggel rendelkező hentes és húskészítmény-készítő a fogyasztókhoz eljutó húsokat és húskészítményeket állítja elő a vágóállatok biztonságos feldolgozásával. Vágóüzemben csontoz, darabol, csomagol az elsődleges feldolgozás során. Az előkészített húsokból főtt-, főtt-füstölt, sózott-pácolt, érlelt termékeket, vörösárut, sonkát, kolbászt, szalámit készít a másodlagos feldolgozás során. A sertés-
, marha-, juh-, baromfi feldolgozása során kis-és nagyüzemi környezetben élőállat-, alapanyag minőségi- mennyiségi átvételét, annak feldolgozását végzi, melynek során aprít, összemér, kever, tölt, hőkezel és csomagol. Az élelmiszerüzletekben a vevőkkel kommunikál, kiszolgál, termékre vonatkozó kéréseket megvalósít. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz-
munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi. A technológiai gépeket, berendezéseket szakszerűen beállítja és működteti.
Az ágazati alapoktatás olyan általános és széleskörű tudás és képesség megszerzését biztosítja tanulóink számára, ami szükséges és hasznos minden élelmiszeripari ágazati szakmában betöltött munkakör esetén. Az alapoktatás végén a tanulók rálátnak az élelmiszeripari ágazat minden fontos részterületére, ezért megalapozott döntést hozhatnak a szakma kiválasztásánál. Irányítással élelmiszerfeldolgozási alapműveleteket végez: tárol, osztályoz, tisztít, aprít, kever,termikus műveletek végez (hűt, fagyaszt, főz, süt), csomagol. Felismeri és csoportosítja az élelmiszeripar nyersanyagait, azonosítja, hogy mely iparágak használják fel azokat. Rendelkezik az élelmiszer-előállításhoz szükséges műszaki alapismeretekkel: felismeri az élelmiszeriparban használatos szerkezeti anyagokat, 3D makett alapján vetületi ábrát készít geometriai alapelemekről, felismeri az alapvető gépelemeket. Laboratóriumi alapműveleteket végez. Ágazathoz kapcsolódó alapszámításokat végez. Ismeri és betartja a munkahelyi tűz-, munka-, és környezetvédelmi szabályokat. Ismeri és betartja a személyi-és az élelmiszer-előállítás higiéniai követelményeit.