SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum

OM kód: 036410/034 | 7100 Szekszárd, Palánk 19., Pf.: 61.

Intézmény logo

Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokMoodleKRÉTA
Széchenyi 2020

Pék-cukrász

Pék-cukrász illusztráció

Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pék-cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrászatok is készítenek sütőipari termékeket és a pékségek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
  • cukrászati félkész termékeket készít;
  • cukrászati késztermékeket készít;
  • díszítő műveleteket végez;
  • fagylaltot, parfét készít;
  • pohárkrémet készít;
  • sütőipari nyersanyagokat előkészít;
  • kenyeret készít;
  • péksüteményeket és finom pékárukat készít;
  • célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készít;
  • sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
  • minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
  • minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
  • technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
  • vállalkozást indít, működtet.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Tagozatkód: 1207

 

Tanulóink képesek lesznek különböző kenyerek, péksütemények valamint cukrászati termékek előállítására, megtanulják kezelni a sütőipari- és cukrászgépeket, berendezéseket. A gyakorlatok az első évfolyamot követően külső gyakorlóhelyeken, termelési körülmények között zajlanak.

 

A pék-cukrász kiszámolja és kiméri a szükséges nyersanyagokat, cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész-és

késztermékeket készít. Igényeknek megfelelően egyszerű díszítő műveleteket végez a termékeken. Munkája során fagylaltot, parfét és pohárkrémet készít. Kenyereket, péksüteményeket és finom pékárukat készít hagyományos és korszerű eljárásokkal. A korszerű technológiáknak megfelelően sütőipari termékeket fagyaszt, és kelesztést késleltet. Megadott összetételek és technológiák alapján képes célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készíteni. Munkája során ellenőrzi a nyersanyagok és a késztermékek minőségét, erről dokumentációt vezet. A munkájához szükséges technológiai berendezéseket és gépeket igény szerint beállítja, kezeli, tisztán tartja az élelmiszeriparbanhasználható tisztító-és fertőtlenítőszerek alkalmazásával. A hulladékokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli, környezettudatos magatartással végzi a munkáját. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával/betartásával végzi.

 

Az alapoktatás olyan általános és széleskörű tudás és képesség megszerzését biztosítja tanulóink számára, ami szükséges és hasznos minden élelmiszeripari ágazati szakmában betöltött munkakör esetén. Az alapoktatás végén a tanulók rálátnak az élelmiszeripari ágazat minden fontos részterületére, ezért megalapozott döntést hozhatnak a szakma kiválasztásánál. Irányítással élelmiszerfeldolgozási alapműveleteket végez: tárol, osztályoz, tisztít, aprít, kever, termikus műveletek végez (hűt, fagyaszt, főz, süt), csomagol. Felismeri és csoportosítja az élelmiszeriparnyersanyagait, azonosítja, hogy mely iparágak használják fel azokat.

Rendelkezik az élelmiszer-előállításhoz szükséges műszaki alapismeretekkel: felismeri az élelmiszeriparban használatos szerkezeti anyagokat, 3D makett alapján vetületi ábrát készít geometriai alapelemekről, felismeri az alapvető gépelemeket. Laboratóriumi alapműveleteket végez. Ágazathoz kapcsolódó alapszámításokat végez. Ismeri és betartja a munkahelyi tűz-, munka-, és környezetvédelmi szabályokat. Ismeri és betartja a személyi-és az élelmiszer-előállítás higiéniai követelményeit.


Partnereink

SZC logo

Déli Agrárszakképzési Centrum


Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

7100 Szekszárd, Palánk 19., Pf.: 61.

Telefon: +36 74 311-277

E-mail: info@csaposuli.hu

OM azonosító: 036410/034


2024Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium