Sütő- és cukrászipari technikus
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A sütő- és cukrászipari technikus képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel is. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányítóképességgel, és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezni.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a szervezést, a gépeket, akit érdekelnek az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és a péksütemények előállítása. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú végzettséget szeretnének szerezni.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, együttműködés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- sütőipari és cukrászati félkész- és késztermékeket készít;
- diétás és különleges táplálkozási igényű termékeket készít;
- sütőipari és cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
- termeléstervezési és szervezési feladatokat végez;
- minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
- minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
- gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat végez, a késztermékeket ellenőrzi minősíti;
- technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
- a termékgyártás nyersanyag-gazdálkodását megszervezi;
- részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében;
- a melléktermékeket, hulladékokat kezeli, esetleg hasznosítja.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
SZJ: 5 0721 05 13 Tagozatkód: 1006
Tanulóink képesek lesznek különböző kenyerek, péksütemények valamint cukrászati termékek előállítására, megtanulják kezelni a sütőipari- és cukrászgépeket, berendezéseket. A gyakorlatok az első évfolyamot követően külső gyakorlóhelyeken, termelési körülmények között zajlanak.
A pék-cukrász kiszámolja és kiméri a szükséges nyersanyagokat, cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész-és késztermékeket készít. Igényeknek megfelelően egyszerű díszítő műveleteket végez a termékeken. Munkája során fagylaltot, parfét és pohárkrémet készít. Kenyereket, péksüteményeket és finom pékárukat készít hagyományos és korszerű eljárásokkal. A korszerű technológiáknak megfelelően sütőipari termékeket fagyaszt, és kelesztést késleltet. Megadott összetételek és technológiák alapján képes célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készíteni. Munkája során ellenőrzi a nyersanyagok és a késztermékek minőségét, erről dokumentációt vezet. A munkájához szükséges technológiai berendezéseket és gépeket igény szerint beállítja, kezeli, tisztán tartja az élelmiszeriparbanhasználható tisztító-és fertőtlenítőszerek alkalmazásával. A hulladékokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli, környezettudatos magatartással végzi a munkáját. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával/betartásával végzi.
Az alapoktatás olyan általános és széleskörű tudás és képesség megszerzését biztosítja tanulóink számára, ami szükséges és hasznos minden élelmiszeripari ágazati szakmában betöltött munkakör esetén. Az alapoktatás végén a tanulók rálátnak az élelmiszeripari ágazat minden fontos részterületére, ezért megalapozott döntést hozhatnak a szakma kiválasztásánál. Irányítással élelmiszerfeldolgozási alapműveleteket végez: tárol, osztályoz, tisztít, aprít, kever, termikus műveletek végez (hűt, fagyaszt, főz, süt), csomagol. Felismeri és csoportosítja az élelmiszeriparnyersanyagait, azonosítja, hogy mely iparágak használják fel azokat.
Rendelkezik az élelmiszer-előállításhoz szükséges műszaki alapismeretekkel: felismeri az élelmiszeriparban használatos szerkezeti anyagokat, 3D makett alapján vetületi ábrát készít geometriai alapelemekről, felismeri az alapvető gépelemeket. Laboratóriumi alapműveleteket végez. Ágazathoz kapcsolódó alapszámításokat végez. Ismeri és betartja a munkahelyi tűz-, munka-, és környezetvédelmi szabályokat. Ismeri és betartja a személyi-és az élelmiszer-előállítás higiéniai követelményeit.

